Opruzeniny u dětí
9.5.2017
Sůl a její vliv na lidské tělo
22.5.2017

Zdravé děti jsou sladké dost

Americká kardiologická organizace (AHA, American Heart Association) vydala vědecky podložené varování o škodlivosti cukru kvůli riziku onemocnění srdce  týkající se ne důchodců, ale dětí!!! Kalorie totiž není kalorie a cukr ve větších dávkách je pro tělo toxický a návykový. Fruktóza se metabolizuje podobně jako alkohol v játrech a způsobuje i podobné nemoci.

Kolik je dost? A kolik přidaného cukru jí vaše dítě?

Na konci článku zjistíte obsah přidaného cukru v některých potravinách…

Infografika pro rodiče od Americké kardiologické organizace Děti do dvou let by přidaný cukr vůbec jíst neměly. Děti 2-18 let max 25 g přidaného cukru denně.

Infografika pro rodiče od Americké kardiologické organizace
Děti do dvou let by přidaný cukr vůbec jíst neměly.
Děti 2-18 let max 25 g přidaného cukru denně.

Vědci důkladně prozkoumali, jak cukr ovlivňuje kardiovaskulární zdraví dětí ve věku 2-18 let a pro zdravé srdce dětí doporučily méně než 25 gramů přidaných cukrů denně (cca 6 lžiček). Jejich výrok rovněž říká, že děti do 2 let by neměly přijímat žádný přidaný cukr (tedy žádné piškotky, sušenky, dortíky, šťávičky, sladké ovocné jogurty, ochucená mlíčka, ale ani třeba kečup…).

“Děti si budují stravovací návyky a chuťové preference, které jim zůstanou celý život,” řekl Johnson, profesor výživy a pediatrie na University of Vermont v Burlingtonu. “Čím dříve rodina začne omezovat množství konzumovaných přidaných cukrů ve stravě, tím lépe.”

Přidané cukry do jídla mají nespočet jmen, jako glukózo-fruktózový sirup, dextróza, fruktóza, ovocná šťáva a další. Přidané cukry nejsou jen v bonbonech a sušenkách, mohou se ukrývat v široké škále průmyslově připravených jídel.

Od července 2018 bude Úřad pro kontrolu potravin a léčiv v USA (FDA, Food and Drug Administration) požadovat, aby výrobci na obalu neuváděli jen celkové množství cukrů, ale také kolik cukru bylo do výrobku přidáno při výrobě. V ČR se bohužel žádné takové opatření zatím neplánuje :-(.

Doktor Robert Lustig, dětský endokrinolog (můj oblíbený autor knihy Cukr, náš zabiják – Skrytá pravda o cukru, obezitě a nemocech), tvrdí, že cukr sám o sobě – ne jen jako část kalorií, které reprezentuje ve stravě – je viníkem mnoha zdravotních problémů.

Lustig ve studii letos ukázal, že omezení přidaných cukrů zlepšilo srdeční nemoci a znaky cukrovky u skupiny obézních dětí, přestože celkový příjem kalorií byl zachován konstantní. A to během pouhých 9 dnů!!! Děti jedly stravu, kde cukr byl nahrazen škroby, ale i tak bylo vidět okamžité snížení jejich krevního tlaku, zlepšení krevního cukru a hladin cholesterolu.

“Poučení z této studie je, že kalorie není kalorie. Nikdy nebyla a nikdy nebude,”

řekl doktor Lustig, jehož studie byla jedním z podkladů pro výrok AHA. “Biochemie fruktózy, sladké molekuly v cukru, je naprosto odlišná.”
Poznámka: Molekula klasického cukru je sacharóza a ta se skládá z molekuly glukózy a molekuly fruktózy. Fruktóza (tzv. ovocný cukr) je velice sladká a je nevyhnutelně metabolizována na tuk. Škrob se skládá pouze z glukózy (tzv. hroznový cukr), která není příliš sladká a kterou, na rozdíl od fruktózy, dokáže každá buňka v těle využít na tvorbu energie. Glukóza, fruktóza, sacharóza i škrob patří mezi sacharidy a jejich energie z 1g je stejná (17KJ).

A kdepak se ten přidaný cukr například schovává?

Obsah přidaného cukru v některých potravinách:
Výpočty jsou orientační pro uvedená množství porce v závorce. U mléčných výrobků je kromě přidaných cukrů přirozeně se vyskytující cukr laktóza, obsah přidaných cukrů jsem tedy přibližně odhadla. Na konci v závorce je relativní množství přidaného cukru ve výrobku

  • malá porce piškot (30g) obsahuje 10g přidaného cukru (35%)
  • balíček JOJO kyselé rybičky (80g) obsahuje 45g přidaného cukru (56%)
  • jedna Nestlé baby sušenka (7,8g) obsahuje 2g přidaných cukrů (25%)
  • lžička Granka (2,7g) obsahuje 2g přidaných cukrů (74%)
  • 250ml Granka podle návodu obsahuje 10g přidaných cukrů
  • malá tyčinka Kinder (12,5g) obsahuje 7g přidaných cukrů (53%)
  • čokoláda Milka Milkinis (87,5g) obsahuje 45g přidaných cukrů (51%)
  • malá krabička lentilek (28g) obsahuje 20g přidaných cukrů (73%)
  • Míša tvarohový (55ml) obsahuje 9g přidaných cukrů (18%)
  • Lízátko Roksy (8g) obsahuje 6g přidaných cukrů (77%)
  • Lipo malinké balení (7,5g) obsahuje 7g přidaných cukrů (96%)
  • Tatra pikao malé (30g) obsahuje 16g přidaných cukrů (53%)
  • jedna Lotus karamelová sušenka (7,8g) obsahuje 3g přidaných cukrů (38%)
  • Brumík (30g) obsahuje 9g přidaných cukrů (29%)
  • Nanuk Calippo jahoda (105g) obsahuje 18g přidaných cukrů (17%)
  • Kinder mléčný řez (28g) obsahuje 8g přidaných cukrů (30%)
  • lžíce Nuttely (15g) obsahuje 8g přidaných cukrů (53%)
A pár jídel, která většina maminek ani nepovažuje za sladkosti, některé je dokonce považují za zdravé:
  • Cappy junior jablko (250ml) obsahuje 25g volných cukrů (10%)*
  • Hollandia čokoládový jogurt (200g) obsahuje 18g přidaných cukrů (9%)
  • Matylda čokoládová (100g) obsahuje 10g přidaných cukrů (10%)
  • Kefírové mléko nízkotučné jahodové (450g) obsahuje 33g přidaných cukrů (7,3%)
  • Hello jablečný nápoj (250ml) obsahuje 25g přidaných cukrů (10%)
  • lžíce kečupu (15g) obsahuje 4g přidaných cukrů (22%)
  • sklenice 100% pomerančového džusu (250ml) obsahuje 25g volných cukrů (10%)*
  • Bobík čoko vanilka (140g) obsahuje 17g přidaných cukrů (12%)
  • Bobík milkdrink vanilka (250ml) obsahuje 13g přidaných cukrů (5%)
  • malý Pribináček (80g) obsahuje 9g přidaných cukrů (11%)
  • Lipánek (130g) obsahuje 14g přidaných cukrů (11%)
  • instantní ovesná kaše (65g) obsahuje 12g přidaných cukrů (19%)

*AHA omezuje pouze přidané cukry, ale WHO (Světová zdravotnická organizace) doporučuje omezovat tzv. volné cukry, kam se kromě přidaných cukrů počítá i cukr z džusů, sirupů a medu.

Ve skutečném jídle (tj. průmyslově neupraveném), tam přidaný cukr není: ovoce vcelku (pozor na džusy), zelenina, luštěniny, mléko plnotučné, bílý jogurt, ovesné vločky (ale pozor na instantní ovesné kaše), …

Copak ale ovoce fruktózu neobsahuje? Vždyť se jí říká ovocný cukr
Obsahuje, jenže v přírodní formě není v takové koncentraci, abychom jí dokázali sníst tolik, a je kombinována s vlákninou, která působí jako protijed.

Ono totiž nezáleží, odkud fruktóza pochází – ovoce, cukrová třtina nebo řepa – bez vlákniny (tj. volný cukr) má na tělo stejné metabolické účinky.

Připraveno podle:
http://news.heart.org/kids-and-added-sugars-how-much-is-too-much
a podle knížky Cukr, náš zabiják – Skrytá pravda o cukru, obezitě a nemocech

zdroj článku http://www.mozaikapotravin.cz/2016/08/zdrave-deti-jsou-sladke-dost.html

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *