Americká kardiologická organizace (AHA, American Heart Association) vydala vědecky podložené varování o škodlivosti cukru kvůli riziku onemocnění srdce týkající se ne důchodců, ale dětí!!! Kalorie totiž není kalorie a cukr ve větších dávkách je pro tělo toxický a návykový. Fruktóza se metabolizuje podobně jako alkohol v játrech a způsobuje i podobné nemoci.
Na konci článku zjistíte obsah přidaného cukru v některých potravinách…
Infografika pro rodiče od Americké kardiologické organizace
Děti do dvou let by přidaný cukr vůbec jíst neměly.
Děti 2-18 let max 25 g přidaného cukru denně.
Vědci důkladně prozkoumali, jak cukr ovlivňuje kardiovaskulární zdraví dětí ve věku 2-18 let a pro zdravé srdce dětí doporučily méně než 25 gramů přidaných cukrů denně (cca 6 lžiček). Jejich výrok rovněž říká, že děti do 2 let by neměly přijímat žádný přidaný cukr (tedy žádné piškotky, sušenky, dortíky, šťávičky, sladké ovocné jogurty, ochucená mlíčka, ale ani třeba kečup…).
“Děti si budují stravovací návyky a chuťové preference, které jim zůstanou celý život,” řekl Johnson, profesor výživy a pediatrie na University of Vermont v Burlingtonu. “Čím dříve rodina začne omezovat množství konzumovaných přidaných cukrů ve stravě, tím lépe.”
Přidané cukry do jídla mají nespočet jmen, jako glukózo-fruktózový sirup, dextróza, fruktóza, ovocná šťáva a další. Přidané cukry nejsou jen v bonbonech a sušenkách, mohou se ukrývat v široké škále průmyslově připravených jídel.
Od července 2018 bude Úřad pro kontrolu potravin a léčiv v USA (FDA, Food and Drug Administration) požadovat, aby výrobci na obalu neuváděli jen celkové množství cukrů, ale také kolik cukru bylo do výrobku přidáno při výrobě. V ČR se bohužel žádné takové opatření zatím neplánuje :-(.
Doktor Robert Lustig, dětský endokrinolog (můj oblíbený autor knihy Cukr, náš zabiják – Skrytá pravda o cukru, obezitě a nemocech), tvrdí, že cukr sám o sobě – ne jen jako část kalorií, které reprezentuje ve stravě – je viníkem mnoha zdravotních problémů.
Lustig ve studii letos ukázal, že omezení přidaných cukrů zlepšilo srdeční nemoci a znaky cukrovky u skupiny obézních dětí, přestože celkový příjem kalorií byl zachován konstantní. A to během pouhých 9 dnů!!! Děti jedly stravu, kde cukr byl nahrazen škroby, ale i tak bylo vidět okamžité snížení jejich krevního tlaku, zlepšení krevního cukru a hladin cholesterolu.
řekl doktor Lustig, jehož studie byla jedním z podkladů pro výrok AHA. “Biochemie fruktózy, sladké molekuly v cukru, je naprosto odlišná.”
Poznámka: Molekula klasického cukru je sacharóza a ta se skládá z molekuly glukózy a molekuly fruktózy. Fruktóza (tzv. ovocný cukr) je velice sladká a je nevyhnutelně metabolizována na tuk. Škrob se skládá pouze z glukózy (tzv. hroznový cukr), která není příliš sladká a kterou, na rozdíl od fruktózy, dokáže každá buňka v těle využít na tvorbu energie. Glukóza, fruktóza, sacharóza i škrob patří mezi sacharidy a jejich energie z 1g je stejná (17KJ).
Obsah přidaného cukru v některých potravinách:
Výpočty jsou orientační pro uvedená množství porce v závorce. U mléčných výrobků je kromě přidaných cukrů přirozeně se vyskytující cukr laktóza, obsah přidaných cukrů jsem tedy přibližně odhadla. Na konci v závorce je relativní množství přidaného cukru ve výrobku
*AHA omezuje pouze přidané cukry, ale WHO (Světová zdravotnická organizace) doporučuje omezovat tzv. volné cukry, kam se kromě přidaných cukrů počítá i cukr z džusů, sirupů a medu.
Ve skutečném jídle (tj. průmyslově neupraveném), tam přidaný cukr není: ovoce vcelku (pozor na džusy), zelenina, luštěniny, mléko plnotučné, bílý jogurt, ovesné vločky (ale pozor na instantní ovesné kaše), …
Copak ale ovoce fruktózu neobsahuje? Vždyť se jí říká ovocný cukr…
Obsahuje, jenže v přírodní formě není v takové koncentraci, abychom jí dokázali sníst tolik, a je kombinována s vlákninou, která působí jako protijed.
Ono totiž nezáleží, odkud fruktóza pochází – ovoce, cukrová třtina nebo řepa – bez vlákniny (tj. volný cukr) má na tělo stejné metabolické účinky.
Připraveno podle:
http://news.heart.org/kids-and-added-sugars-how-much-is-too-much
a podle knížky Cukr, náš zabiják – Skrytá pravda o cukru, obezitě a nemocech
zdroj článku http://www.mozaikapotravin.cz/2016/08/zdrave-deti-jsou-sladke-dost.html