Astaxanthin patří mezi karotenoidy. V přírodě jej můžeme najít například v řasách, lososech, humrech, krevetách, či v peří plameňáků. Tyto organismy jsou v závislosti na obsahu astaxanthinu zbarveny do oranžova až červena. Vědci tvrdí, že právě astaxanthin dodává lososům sílu a výdrž k dlouhým tahům řekami a překonávání vodopádů. Astaxanthin byl coby velmi silný přírodní antioxidant prokázán mnohými srovnávacími studiemi.
V mnohých vědeckých studiích byl zkoumán vliv astaxanthinu na lidský organismus.
Sladkovodní řasa Haematococcus pluvialis, nejbohatší přírodní zdroj astaxanthinu, má komplikovaný životní cyklus s různými morfologickými stádii. Ve formě cysty dokáže přestát i extrémní klimatické podmínky. V přírodě se dá nalézt v mokřadech, kalužích a mělkých vodách obecně.
*ORAC – Oxygen Radical Absorbance Capacity je metoda měření antioxidační kapacity potravin. Množství ORAC jednotek vypovídá o množství antioxidační kapacity dané potraviny: čím vyšší hodnota, tím silnější antioxidační působení.
Astaxanthin působí jako velmi silný antioxidant, tzn., že pomáhá odbourávat volné radikály. Radikál je vysoce reaktivní částice, která posiluje redoxní reakce vnitřního prostředí organismu. Tyto reakce mají nepříznivý dopad na tělesné buňky, tkáně i celé orgány, a stojí u vzniku řady závažných onemocnění. Výskyt radikálů v těle je zapříčiněn celou škálou faktorů, jako je znečištění životního prostředí, životní styl, stres apod. Astaxanthin je skvělou volbou pro boj s volnými radikály.
Ve stovkách recenzovaných článků, publikovaných v renomovaných vědeckých časopisech, jakož i více než čtyřiceti klinických testech je uváděna bezpečnost a účinnost astaxanthinu.
Hlavním rozdílem je, že přírodní astaxanthin se hromadí v živých řasách, zatímco syntetický se vyrábí z ropných derivátů. Problémem je primárně skutečnost, že syntetický astaxanthin nebyl nikdy testován z hlediska bezpečnosti použití pro lidi, ani nebyly prokázány stejné účinky, jako u přírodního astaxanthinu. Nicméně Capelli a kol. ve své studii z roku 2013 (Capelli, B., Bagchi, D., Cysewski, G.R. (2013) Synthetic astaxanthin is significantly inferior to algal-based astaxanthin as an antioxidant and may not be suitable as a human nutraceutical supplement. Nutrafoods, 12: 145. doi:10.1007/s13749-013-0051-5) konstatuje, že přírodní astaxanthin je 20x – 50x silnější než astaxanthin syntetický.
Ze studií plyne velmi malý výskyt méně závažných vedlejších účinků, jakými mohou být snížení hladiny vápníku, snížení krevního tlaku, zvýšený růst ochlupení a zvýšení pigmentace kůže. Studie neuvádějí žádné nebezpečné vedlejší účinky spojené s používání astaxanthinu a to ani ve vyšších dávkách. Případné vedlejší účinky by měly většinou rychle ustoupit, neměl by tedy být důvod k obavám.
Zejména těhotné a kojící ženy, děti a osoby se závažnými či chronickými chorobami, či osoby trvale užívající léky, by se o používání astaxanthinu měly nejdříve poradit se svým lékařem.
ALGASTIN – ve formě kapslí nebo suché řasy Haematococcus pluvialis s 3% či 5% obsahem astaxanthinu je k dostání na našem e-shopu.
Výživové doplňky
Astaxanthin se primárně užívá coby výživový doplněk kvůli svým silným antioxidačním účinkům. Astaxanthin je často konzumován ve formě gelových kapslí, ale může se používat i v tekutém či práškovém stavu pro přípravu nápojů a pokrmů.
Potravinářský průmysl
Astaxanthin může být přidáván do některých potravin a nápojů, podobně jako např. některé vitamíny. Výsledkem jsou tzv. superpotraviny, které mají díky dodaným blahodárným látkám příznivý vliv na lidský organismus.
Výživové doplňky pro zvířata
Astaxanthin se pro své blahodárné účinky využívá také jako příměs krmiv pro zvířata. Právě astaxanthin dodává charakteristické zbarvení lososům, humrům, krevetám či plameňákům. Jako příměs do krmiva je vhodný pro psy, kočky, koně či rybičky.
Kosmetický průmysl
Vzhledem ke svým účinkům na lidskou pokožku je astaxanthin užíván při výrobě kosmetických produktů
zdroj článku https://www.bonaloka.cz/o-astaxanthinu/