Repelenty
12.5.2015
Syndrom suchého oka
28.5.2015

Beta-karoten

Beta-karoten je důležitý, biologicky velmi aktivní provitamín ze skupiny karotenů. Beta-karoten u mnoha organismů slouží buď jako žlutočervené barvivo, nebo u živočichů jako prekurzor vitaminu A.

Z jedné molekuly beta-karotenu mohou štěpením vzniknout dvě molekuly vitaminu A. Prakticky je však v organismu pouze část z celkově přijatého beta-karotenu přeměněna na vitamin A a zbytek se skladuje v tukových tkáních, např. v kůži a v játrech. Přeměna beta-karotenu se řídí stavem vitaminu A v organismu. Pokud je v těle dostatek vitaminu A, přeměna beta-karotenu se snižuje. Z tohoto důvodu není možné se beta-karotenem, jako zdrojem vitaminu A, předávkovat.

Beta-karoten kromě toho, že slouží jako zdroj vitaminu A, vykonává v organismu řadu dalších funkcí. Především hraje důležitou roli jako antioxidant, rovněž působí jako ochrana před fotooxidací, protože potlačuje negativní vliv volných kyslíkových radikálů, které vznikají v kůži důsledkem UV záření. Také přispívá k udržení normálního stavu sliznic a pokožky a  současně přispívá k normální funkci imunitního systému. Spolu s vitaminem E a selenem potlačuje vývoj zánětů oka.

Beta-karoten a opalování
Je ideální na podporu ochrany kůže před zahájením opalování po zimě nebo před dovolenou u moře. Doporučuje se užívat alespoň 14 dní před zahájením opalování. Prohlubuje zhnědnutí pokožky, prodlužuje dobu jejího opálení a má příznivý vliv na obranné procesy pokožky proti ultrafialovému záření. Chrání pokožku před tvorbou pigmentových skvrn, vrásek, vysycháním, ztrátou pružnosti a dalšími projevy předčasného stárnutí.

Doporučené dávky
Doporučená denní dávka beta-karotenu nebyla stanovena, v ČR se doporučuje 6-15 mg denně pro dospělé a  3-6 mg denně pro děti. Některé skupiny lidí potřebují díky svým životním návykům nebo zdravotním omezením více beta-karotenu, např. kuřáci, konzumenti většího množství alkoholu nebo ženy, které užívají orální antikoncepci. Vzhledem ke stále nedostatečné konzumaci ovoce a zeleniny je v ČR nízký příjem beta-karotenu.

Předávkování
Při akutním předávkování beta-karotenem (na rozdíl od vitamínu A) nehrozí žádné vážnější zdravotní problémy. Beta-karoten, který se v nadbytku do organismu dostane, je z části zpracován (přeměnou na vitamín A), z části se uloží do svrchních vrstev kůže a zbytek je bez užitku vyloučen. V případech vyššího příjmu karotenoidů a/nebo při některých chorobách (diabetes mellitus, hyperlipidemie, hyperthyreoidismus, nefrotický syndrom) může dojít k zažloutnutí kůže, zejména dlaní a chodidel. Tyto příznaky jsou vratné a odezní bez následků po vysazení karotenoidů. Dlouhodobě vyšší dávky beta-karotenu se nedoporučují u kuřáků, dětí a těhotných žen.

Upozornění
Při užívání potravinových doplňků obsahujících beta-karoten nepřekračujte doporučené dávkování! Užívání Beta-karotenu nechrání pokožku před slunečními spáleninami! Pozor, aby přírodní zdroj neobsahoval také vitamin A, to by jste se mohli předávkovat!!! Beta-karoten v žádném případě nenahrazuje ochranný faktor! I když užíváte beta-karoten, je nutné na slunci používat opalovací krémy s ochranným faktorem. V opačném případě hrozí Vaší kůži spálení! Opakované spálení může v budoucnu vést až ke vzniku rakoviny kůže!

autor článku Mgr. Eliška Jessica Prášková

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *