BIODERMA
22.10.2015
Poruchy paměti
12.11.2015

Léčivé přípravky z konopí

Konopí seté (Cannabis sativa) je jednoletá bylina vysoká 80 – 200cm, samičí rostliny jsou větší, samčí jsou menší, více olistěné s tmavěji zbarvenými listy. Konopí je známé jako textilní rostlina, už 2800 let př. Kr. z něj Číňané dokázali získat vlákna, ze kterých splétali provazy. Kolem roku 500 n.l. se rostlina rozšířila do Evropy.  V Evropě se konopí používalo k léčbě astmatu, kašle, epilepsie, proti bolestem, při poruchách spánku a samozřejmě na kožní problémy. V Indii se konopí používalo ke zlepšení nálady a podpoře trávení, z Asie se rozšířilo do Afriky. Kolumbus jej rozšířil za Atlantik. V současné době je předmětem rozsáhlého vědeckého zkoumání po celém světě. V mnoha státech je již konopí legálně použitelné při léčbě nejrůznějších obtíží. Je to také technická rostlina na výrobu papíru, látky, plachtoviny, koberců, sítí a lan. V dnešní době se stále více rozšiřuje pěstování konopí jako biomasy.

Konopí je známé svými narkotickými účinky, již dříve se používalo jako prostředek tišící bolest, na podporu trávení, k léčbě nespavosti, deprese, astmatu, zeleného očního zákalu, roztroušené sklerózy, snížení hladiny cholesterolu, zlepšení pokožky, na záněty v dutině ústní atd. Konopí je řazeno mezi tzv. měkké drogy. Množství účinných látek se mění v závislosti na růstu rostliny a jejím stáří. Droga chutná kořenně a má charakteristickou aromatickou vůni.  V lékařství se používá převážně list a květ, v kosmetice nejčastěji konopný olej získávaný ze semen konopí.

Konopí má protizánětlivé, hojivé, antibakteriální účinky., tlumí křeče, zvyšuje chuť k jídlu. Konopná semena a olej obsahují omega 3 a omega 6 esenciální mastné kyseliny, obsahují také všech osm esenciálních aminokyselin, jsou zdrojem bílkovin. Semena a květy prakticky neobsahují žádné psychoaktivní látky. Semena se mohou užívat nadrcená.

Od 17.10. 2015 platí nová vyhláška „ o léčebném konopí“ č. 236/2015 Sb. Vyhláška ruší vyhlášku  č. 221/2013 Sb. Přináší také několik změn. Konopí pro léčebné účinky je určeno pacientům starších 18 let, výdej je možný pouze na elektronický recept.

Konopí se hojně využívá do přípravků k zevnímu použití v podobě tinktury, masti, přináší úlevu a rychlé zhojení. Zde se využívá tzv. technické konopí, hlavně semena a konopný olej, bez omamného efektu, neobsahuje psychoaktivní látky.  K dispozici máme masti na revma s přísadou např. kafru, na klouby, svaly, šlachy,  s výtažkem z kostivalu. Masti s obsahem konopí jsou také vhodné pro kojence na opruzeniny, ekzém, na určitý druh lupénky. Konopí obsahuje různé sloučeniny, hlavní jsou cannabioly, dále minerální látky, slizy, organické kyseliny, flavonoidy, stopové prvky a jiné. Proto je jeho použití tak široké. Tinktury našly použití ve stomatologii, k léčbě aftů, oparů.

Konopný olej se přímo podílí na zvýšení obsahu ceramidů v pokožce, pokud jich obsahuje menší množství, pokožka začíná vysychat, stává se svědivou, červenou a přecitlivělou. Zlepšuje kvalitu kůže, vlasů a nehtů. Olej z konopných semínek se tedy výborně hodí pro péči o citlivou pokožku. Existují přípravky na léčbu exému či lupénky, konopný olej je však vhodný také na léčbu plísní a mykóz, k léčbě akné.  Pokud se vám poranění hojí delší dobu, může tento proces urychlit.

Dnes máme k dispozici velké množství konopných preparátů, rádi vám v lékárně pomůžeme s jejich výběrem.
Autor článku PharmDr. Petra Francová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *