Rakovina tlustého střeva a konečníku – Kolorektální karcinom
14.11.2016
Alkoholická jaterní cirhóza
28.11.2016

Rybí olej ochrání naše srdce

Jistě už jste někdy slyšeli o omega-3 a omega-6 nenasycených mastných kyselinách a jejich vlivu na srdeční onemocnění, které jsou nejčastější příčinou úmrtí. Jejich poměr musí být vyvážený. Víte také, že jsou mimořádně prospěšné pro dobrou náladu a uvědomovací funkce mozku? V dnešní době již existuje mnoho důkazů dokládajících, že omega-3 mohou pomáhat ke zlepšení mozkových funkcí a být prevencí proti depresi.

Omega mastné kyseliny si savci nemohou v těle sami vytvořit. Jsou velmi důležité pro látkovou přeměnu v lidském organismu. Jsou to látky s velkým biologickým významem. Mají také pozitivní vliv na správnou funkci očí.

Výzkum vlivu omega nenasycených mastných kyselin na srdce a celý kardiovaskulární systém přinesl první poznatky již v roce 1956. Byl objasněn vztah mezi nízkou hladinou omega kyselin a zvýšenými aterosklerotickými změnami na cévách a infarktem, či ischemické choroby srdeční. Mají příznivý vliv na červené krvinky a krev obecně, snižují hladinu škodlivého cholesterolu.

Omega kyseliny a imunita

Dlouhodobé užívání vede k průkaznému zlepšení imunitního systému a zkracuje průběh zánětlivých procesů.

Omega kyseliny a těhotenství

Vliv na plod v průběhu těhotenství začal být podrobně zkoumán až v osmdesátých letech. Konzumace omega-3 je spojena s nižším rizikem vzniku depresí včetně depresí poporodních. Zvláště během posledních 3 měsíců těhotenství předávají matky svým plodům velké množství esenciálních mastných kyselin, jež jsou důležité pro vývoj mozku plodu. Snížená hladina vede také k potlačení psychomotorického vývoje plodu, k rozvoji vývojových vad, poruchám chování, autizmu.

Působení omega nenasycených mastných kyselin je zkoumáno také u Alzheimerovy choroby a jiných demencí, u schizofrenie a dalších psychických poruch. Jsou důležitý nutriční doplněk léčby těchto poruch, mají i preventivní význam.

Hlavní zdroje

Mořské ryby hlavně z chladnějších moří – losos, treska, plody moře, sójový olej, semeno slunečnice a slunečnicový olej, semeno dýně, lněné semeno, listová zelenina, vlašské ořechy.

Mnoho Čechů nejí ryby

Navzdory benefitům konzumace ryb se v České republice spotřeba na jednoho občana pohybuje asi na čtvrtině doporučené dávky. V některých rodinách se ryba nekonzumuje vůbec. Mnoha lidem chuť a pach ryb vadí a proto nemohou dosáhnout doporučeného množství omega-3 mastných kyselin konzumací. V dnešní době máme na trhu doplňky stravy, které nám tento nedostatek dokáží vykompenzovat. Se správným výběrem a dávkováním Vám poradí naše magistrylékárnách EUPHRASIA.

Máte nějaké dotazy? Zavolejte nám, napište na email, nebo na náš FB.

autor článku tým EUPHRASIA s.r.o.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *