Co všechno se může stát o Vánocích?
18.12.2017
Co nám přináší eRecept
2.1.2018

Domácí mazlíčci o Vánocích

V předešlých článcích jsme se věnovali dětem, babičkám a dědečkům a v dnešním článku se zaměříme na pejsky a kočičky, protože ti jsou právoplatnými členy rodiny.

Nekrmte psy a kočky vánočním cukrovím, zkrátíte jim život. Domácí mazlíčci by se měli lidským jídlům vyhýbat celoročně. Sváteční jídla jsou obvykle kořeněná, smažená a to zvířátka velmi zatěžuje. Může dojít k poškození slinivky břišní, nebo ledvin. Nevyhýbají se jim totiž nemoci jako je cukrovka nebo nemoci srdce. Obezita zatěžuje klouby a vnitřní orgány, oslabuje imunitu a podílí se na vzniku ortopedických poruch. Místo krmení psa od stolu s ním vyrazte na procházku. Nejenže předejdete obezitě, ale posílíte vzájemné pouto.

Toxická je pro pejsky i pro kočky čokoláda, jelikož obsahuje alkaloid theobromin a kofein. Otrava čokoládou vyvolává nevolnost, zvracení či průjem, ve větším množství svalový třes, poruchy srdečního rytmu, v nejhorším případě smrt.

Pamlsky a čištění zubů

Kosti splňují přirozenou touhu psů po kousání, hrají si s ní a jsou přirozeným doplňkem minerálních látek. Pozor, jejich přemíra by mohla způsobit zahuštění obsahu střeva, nebo produkci velmi suchého trusu a způsobit zácpu. Dentální pamlsky jsou určené pro čištění zubů a slouží k pravidelné péči o chrup. Lepší žvýkatelnost pomáhá setřít plak z předních, ale i zadních zubů.

Pro kočky není vhodné kravské mléko. Kočka špatně tráví laktózu, což způsobuje průjmy. Můžete sáhnout po speciálním mléce pro kočky, které je bez laktózy. Kočka je ale v první řadě masožravá šelma, pro kterou je maso zdrojem energie, taurinu, vitamínů a dalších látek, které ke zdravému vývinu nezbytně potřebuje.

Jak připravit psa a kočku na silvestrovské petardy

Psi i kočky mají velice dobře vyvinuté smysly. Mají perfektní sluch a jsou schopni vnímat zvuky, které lidské ucho pomine. Proto snášejí hluk zábavní pyrotechniky hůř než lidé. Extrémní strach vyvolaný siným hlukem může zvířeti způsobit poruchy chování. Pro potlačení stresu a nervozity je výborný pro psy i kočky Alavis Calming – přírodní přípravek s rychlým nástupem účinku. Eliminujte hluk zavřením všech oken a dveří, zatáhněte závěsy a pusťte televizi. Odvraťte pozornost psa hračkou a věnujte se mu. Podejte zvířeti zklidňující prostředek. Kočku většinou stačí uložit na klidnější místo. Zvířátko hlaďte a mluvte na něj.

S výběrem zklidňujícího přípravku pro vašeho domácího mazlíčka vám rády poradí magistry v lékárnách EUPHRASIA.

autor článku Bc. Pavlína Zusková

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *