Chřipka a nemoci z nachlazení
23.10.2017
Hlíva ústřičná a její vliv na imunitu
6.11.2017

SCD dieta (Specific carbohydrate diet), co to je a pro koho je vhodná

V českém překladu znamená SCD „specifická sacharidová strava“. Je to strava bezlepková, protože neobsahuje žádná zrna. Popsána byla poprvé již v roce 1924 doktorem Haasem. Je založená na principu vyloučení složitých sacharidů z jídelníčku a pracuje pouze s jednoduchými, lehce stravitelnými sacharidy, které vyžadují minimální trávení. Účinnost této diety je prověřena mnoha lidmi, kterým pomohla a odstranila buď symptomy nemoci, nebo nemoc úplně zastavila. Je vhodná u lidí s gastrointestinální poruchou včetně dráždivého trakčníku, při zánětlivém onemocnění střev, ulcerativní kolitidě, Crohnově nemoci, či celiakii.

Odstranění disacharidů (dvojité cukry) a polysacharidů (složené cukry, nebo také škroby), které jsou těžko stravitelné a způsobují záněty ve střevě, je podstatou této diety. Tyto složité cukry dovedou štěpit na dvojité a potom jednoduché cukry a využít je a strávit například vrcholový sportovci. Běžná populace tyto škroby nevyužije ve svůj prospěch, zbytky putují do střev a tělo nedokáže využít energii, naopak je z tohoto procesu unavené. Zbytky potravy prochází hnilobným procesem v tlustém střevě, vznikají toxiny a ty putují krevním oběhem do celého organismu.

Naše tělo je schopné trávit monosacharidy (jednoduché cukry), které jsou obsaženy v ovoci, zelenině a suchých plodech. Tyto potraviny mají vlastní enzymy a poté, co projdou žaludkem, jsou zpracovávány v tenkém střevě. Vláknina pracuje v tlustém střevě, které zbavuje toxinů a odpadu a ulehčí tím celému tělu.

Hotová jídla objednáte zde

Vhodné potraviny:

  • Zelenina (ne konzervovaná)
  • Maso (nezpracované průmyslově)
  • Přírodní sýry
  • Většina ovoce
  • Ořechy, přírodní arašídové máslo
  • Olivový olej, kokosový olej
  • Ocet a hořčice

Nevhodné potraviny:

  • Všechny nakládané zeleniny
  • Jakýkoliv zpracovaný cukr
  • Všechny zrna – vše, co je vyrobené z kukuřice, pšenice, pšeničné klíčky, ječmene, ovsa, žita, rýže, pohanky, sóji, pšenice, špaldy a amarantu
  • Některé luštěniny – cizrna, fazolové klíčky, sójové boby, fazole mungo. Škrobová zelenina – brambory, pastinák, výrobky z mořských řas, konzervy a zpracované maso
  • Mléčné výrobky – mléko, sušená syrovátka, komerční jogurt, smetana, podmáslí, zakysané mléčné výrobky. Sýry jako ricotta, mozzarella, tvaroh, smetanové sýry, feta, tavené sýry
  • Řepkový olej a potraviny, které ho obsahují – komerční majonéza, margarín, prášek do pečiva, balsamico
  • Čokoládové výrobky

Výrobky vhodné při výše zmíněných onemocněních nyní můžete zakoupit v lékárnách EUPHRASIA. Pokud máte nějaké dotazy, neváhejte se obrátit na naše magistry.

autor článku Bc. Pavlína Zusková

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *