V českém překladu znamená SCD „specifická sacharidová strava“. Je to strava bezlepková, protože neobsahuje žádná zrna. Popsána byla poprvé již v roce 1924 doktorem Haasem. Je založená na principu vyloučení složitých sacharidů z jídelníčku a pracuje pouze s jednoduchými, lehce stravitelnými sacharidy, které vyžadují minimální trávení. Účinnost této diety je prověřena mnoha lidmi, kterým pomohla a odstranila buď symptomy nemoci, nebo nemoc úplně zastavila. Je vhodná u lidí s gastrointestinální poruchou včetně dráždivého trakčníku, při zánětlivém onemocnění střev, ulcerativní kolitidě, Crohnově nemoci, či celiakii.
Odstranění disacharidů (dvojité cukry) a polysacharidů (složené cukry, nebo také škroby), které jsou těžko stravitelné a způsobují záněty ve střevě, je podstatou této diety. Tyto složité cukry dovedou štěpit na dvojité a potom jednoduché cukry a využít je a strávit například vrcholový sportovci. Běžná populace tyto škroby nevyužije ve svůj prospěch, zbytky putují do střev a tělo nedokáže využít energii, naopak je z tohoto procesu unavené. Zbytky potravy prochází hnilobným procesem v tlustém střevě, vznikají toxiny a ty putují krevním oběhem do celého organismu.
Naše tělo je schopné trávit monosacharidy (jednoduché cukry), které jsou obsaženy v ovoci, zelenině a suchých plodech. Tyto potraviny mají vlastní enzymy a poté, co projdou žaludkem, jsou zpracovávány v tenkém střevě. Vláknina pracuje v tlustém střevě, které zbavuje toxinů a odpadu a ulehčí tím celému tělu.
Výrobky vhodné při výše zmíněných onemocněních nyní můžete zakoupit v lékárnách EUPHRASIA. Pokud máte nějaké dotazy, neváhejte se obrátit na naše magistry.
autor článku Bc. Pavlína Zusková