Kdo jsme?
26.2.2018
Biorytmy lidského organismu
26.3.2018

Intolerance laktózy je neschopnost organismu strávit mléčný cukr (laktózu).

Je to ve své podstatě přirozený průvodní jev dospělého stádia lidského života, protože původně se mlékem živili pouze kojenci. Zejména u Evropanů se dlouhodobou konzumací mléka posunula tolerance k laktóze až do pozdního věku. V případě, že se intolerance laktózy vyskytne již u kojenců, jedná se o nemoc. Laktózová intolerance je způsobena částečnou nebo úplnou neschopností organismu produkovat enzym laktáza, který laktózu (mléčný cukr) ve střevech rozkládá. Všechny druhy živočišného mléka obsahují laktózu, která se rozkládá v trávicím ústrojí za pomoci enzymu laktáza na jednodušší cukry (galaktózu a glukózu), které se dále vstřebávají do krevního oběhu. Pokud je laktázy nedostatek, mléčný cukr se ve střevech nestráví, neprojde do krve a jeho přebytkem se pak živí přirozené střevní bakterie, které při jeho zpracování produkují plyny (CO2 či H2) a další látky, které dráždí tlusté střevo a tím způsobují nadýmání, střevní koliky, průjmy a zvracení. Méně častými projevy jsou atopické ekzémy, nechutenství, pálení žáhy, pocit plnosti a bolesti břicha, křeče. Produkce laktázy v těle klesá s přibývajícím věkem, což je přirozený jev.

Je rozlišována intolerance laktózy vrozená, prvotní a druhotná.

Vrozená intolerance se může u některých dětí vyskytnout již v průběhu kojení. Většinou se projeví u dětí nedonošených, jejichž zažívací trakt není ještě zcela vyvinut, miminka neprospívají, mají úporné průjmy vedoucí dost často až k dehydrataci. Postihuje zhruba 2-5% kojenců a přibližně do 12 měsíců od narození se u většiny dětí upraví. Tyto děti musejí mít speciální dietu a jsou krmeny umělou stravou, která je označena low lactose nebo lactosa free (takto jsou označovány všechny potraviny určené i pro dospělé s nesnášenlivostí laktózy).

Prvotní (primární) intolerance je podmíněna geneticky. Jako u všech ostatních savců, tak i u člověka je produkce laktázy nejvyšší v kojeneckém věku, a nejpozději od 2 roku života rapidně klesá. Dospělý člověk ve srovnání s kojencem produkuje pouze desetinu laktázy a většina lidí ve věku 60 let už laktózu vůbec nestráví. Odhadem 75-80% světové populace je v dospělosti intolerantní na laktózu.

Je zajímavé, že prvotní intolernace není celosvětově rozšířena v populaci rovnoměrně. Vědci se domnívají, že je to dáno tím, jak si člověk domestifikoval zvířata a naučil se používat jejich mléko.  Lidské tělo se přizpůsobilo a vytvořilo během vývoje toleranci na laktózu i ve vyšším věku. (Zatímco u původních obyvatel Ameriky, Asie a Afriky je to přes 95% a u obyvatel jižní Evropy asi 40-70%, u obyvatel severní Evropy má intoleranci na laktózu pouze 15-25% dospělých.)

Druhotná (sekundární) intolerance vzniká u lidí původně tolerantních např. při onemocnění celiakii, zánětlivých onemocněních střev nebo i jako důsledek užívání antibiotik, která ovlivňují střevní mikroflóru.

Dle odhadů trpí v určité míře intolerancí laktózy cca 15–20 % populace České republiky.

Pokles laktázové aktivity je individuální a proto se může stát, že se výše zmíněné potíže projeví až u dospělého jedince. Řešením je buď úprava jídelníčku (vyřazení mléčných výrobků), ívání potravinových doplňků, které enzym laktázu obsahují (např. Lactanon, Laktoleraza apod.) – s jejich výběrem Vám rády pomohou naše magistry,  nebo výrobky určené speciálně pro intolerantní jedince, které neobsahují laktózu – naštěstí už se jejich sortiment rozšířil a je dostupnější.

Pokud máte zjištěnou intoleranci, je velmi důležité pečlivě vybírat potraviny a číst na etiketách složení, protože některé ingredience mohou být nebezpečné a schované pod jiným názvem než “mléko”.

Které potraviny obsahují laktózu?

Laktóza se nachází především v mléčných výrobcích.

Následující mléčné výrobky obsahují laktózu:

  • Kravské mléko
  • Kozí mléko
  • Sýry (tvrdé i měkké)
  • Zmrzlina
  • Jogurt
  • Máslo

Potraviny, které mohou obsahovat laktózu, částečně obsahují mléčné výrobky a mohou obsahovat i laktózu, jsou například:

  • Pokrmy vyrobené ze smetany
  • Sladké tyčinky
  • Čokoláda a cukrářské výrobky
  • Chléb a pekařské výrobky
  • Koláče
  • Cereálie
  • Instantní polévky a omáčky
  • Průmyslově zpracované maso, jako jsou krájená šunka nebo párky
  • Hotová jídla
  • Omáčky
  • Bramborové lupínky, ořechy a tortilly
  • Deserty a pudinky

Jaké druhy mléčných výrobků existují?

Zda výrobek obsahuje mléčné produkty, zjistíte ze štítku na obalu, kde je uvedena informace o složení příslušného výrobku.

Výrobek obsahuje laktózu, pokud na obalu najdete následující informace:

  • Mléko
  • Sušené mléko
  • Syrovátka
  • Syrovátkový protein
  • Mléčný kasein
  • Tvaroh
  • Mléčný cukr
  • Podmáslí
  • Sýr
  • Sladové mléko
  • Zakysaná smetana
  • Koncentrát syrovátkové bílkoviny
  • Vedlejší produkty mléka

Pokud na obalu výrobku najdete názvy jako jsou: kyselina mléčná, laktalbumin, laktát nebo kasein nenechte se tím zmást. V těchto látkách totiž laktóza není obsažena.

Pokud trpíte některými obtížemi, které jsou uvedeny v tomto článku a nejste si jisti, co by mohlo být příčinou Vašich obtíží, nechejte se raději vyšetřit u svého lékaře. Vždy je lepší vědět a řešit, než zbytečně trpět a třeba i zanedbat. Zdraví máme jen jedno a je to nejcennější dar, který máme.

Přeji Vám pevné zdraví

autor článku Mgr. Radka Adámková

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *