Intolerance laktózy je neschopnost organismu strávit mléčný cukr (laktózu).
Je to ve své podstatě přirozený průvodní jev dospělého stádia lidského života, protože původně se mlékem živili pouze kojenci. Zejména u Evropanů se dlouhodobou konzumací mléka posunula tolerance k laktóze až do pozdního věku. V případě, že se intolerance laktózy vyskytne již u kojenců, jedná se o nemoc. Laktózová intolerance je způsobena částečnou nebo úplnou neschopností organismu produkovat enzym laktáza, který laktózu (mléčný cukr) ve střevech rozkládá. Všechny druhy živočišného mléka obsahují laktózu, která se rozkládá v trávicím ústrojí za pomoci enzymu laktáza na jednodušší cukry (galaktózu a glukózu), které se dále vstřebávají do krevního oběhu. Pokud je laktázy nedostatek, mléčný cukr se ve střevech nestráví, neprojde do krve a jeho přebytkem se pak živí přirozené střevní bakterie, které při jeho zpracování produkují plyny (CO2 či H2) a další látky, které dráždí tlusté střevo a tím způsobují nadýmání, střevní koliky, průjmy a zvracení. Méně častými projevy jsou atopické ekzémy, nechutenství, pálení žáhy, pocit plnosti a bolesti břicha, křeče. Produkce laktázy v těle klesá s přibývajícím věkem, což je přirozený jev.
Vrozená intolerance se může u některých dětí vyskytnout již v průběhu kojení. Většinou se projeví u dětí nedonošených, jejichž zažívací trakt není ještě zcela vyvinut, miminka neprospívají, mají úporné průjmy vedoucí dost často až k dehydrataci. Postihuje zhruba 2-5% kojenců a přibližně do 12 měsíců od narození se u většiny dětí upraví. Tyto děti musejí mít speciální dietu a jsou krmeny umělou stravou, která je označena low lactose nebo lactosa free (takto jsou označovány všechny potraviny určené i pro dospělé s nesnášenlivostí laktózy).
Prvotní (primární) intolerance je podmíněna geneticky. Jako u všech ostatních savců, tak i u člověka je produkce laktázy nejvyšší v kojeneckém věku, a nejpozději od 2 roku života rapidně klesá. Dospělý člověk ve srovnání s kojencem produkuje pouze desetinu laktázy a většina lidí ve věku 60 let už laktózu vůbec nestráví. Odhadem 75-80% světové populace je v dospělosti intolerantní na laktózu.
Je zajímavé, že prvotní intolernace není celosvětově rozšířena v populaci rovnoměrně. Vědci se domnívají, že je to dáno tím, jak si člověk domestifikoval zvířata a naučil se používat jejich mléko. Lidské tělo se přizpůsobilo a vytvořilo během vývoje toleranci na laktózu i ve vyšším věku. (Zatímco u původních obyvatel Ameriky, Asie a Afriky je to přes 95% a u obyvatel jižní Evropy asi 40-70%, u obyvatel severní Evropy má intoleranci na laktózu pouze 15-25% dospělých.)
Druhotná (sekundární) intolerance vzniká u lidí původně tolerantních např. při onemocnění celiakii, zánětlivých onemocněních střev nebo i jako důsledek užívání antibiotik, která ovlivňují střevní mikroflóru.
Dle odhadů trpí v určité míře intolerancí laktózy cca 15–20 % populace České republiky.
Pokles laktázové aktivity je individuální a proto se může stát, že se výše zmíněné potíže projeví až u dospělého jedince. Řešením je buď úprava jídelníčku (vyřazení mléčných výrobků), užívání potravinových doplňků, které enzym laktázu obsahují (např. Lactanon, Laktoleraza apod.) – s jejich výběrem Vám rády pomohou naše magistry, nebo výrobky určené speciálně pro intolerantní jedince, které neobsahují laktózu – naštěstí už se jejich sortiment rozšířil a je dostupnější.
Pokud máte zjištěnou intoleranci, je velmi důležité pečlivě vybírat potraviny a číst na etiketách složení, protože některé ingredience mohou být nebezpečné a schované pod jiným názvem než “mléko”.
Laktóza se nachází především v mléčných výrobcích.
Následující mléčné výrobky obsahují laktózu:
Potraviny, které mohou obsahovat laktózu, částečně obsahují mléčné výrobky a mohou obsahovat i laktózu, jsou například:
Zda výrobek obsahuje mléčné produkty, zjistíte ze štítku na obalu, kde je uvedena informace o složení příslušného výrobku.
Výrobek obsahuje laktózu, pokud na obalu najdete následující informace:
Pokud na obalu výrobku najdete názvy jako jsou: kyselina mléčná, laktalbumin, laktát nebo kasein nenechte se tím zmást. V těchto látkách totiž laktóza není obsažena.
Pokud trpíte některými obtížemi, které jsou uvedeny v tomto článku a nejste si jisti, co by mohlo být příčinou Vašich obtíží, nechejte se raději vyšetřit u svého lékaře. Vždy je lepší vědět a řešit, než zbytečně trpět a třeba i zanedbat. Zdraví máme jen jedno a je to nejcennější dar, který máme.
Přeji Vám pevné zdraví
autor článku Mgr. Radka Adámková